Spelt is een hype aan het worden: steeds meer mensen ontdekken de gunstige eigenschappen van spelt. Aan de ene kant is dat positief, van de andere kant maken steeds meer bakkers en supermarkten ‘misbruik’ van de toegenomen belangstelling door speltproducten aan te bieden die deze naam niet waardig zijn. Het product ‘speltbrood’ is echter niet beschermd. Al zit er maar drie procent speltmeel of -bloem in dan nog mag men het in Nederland speltbrood noemen. Die gegevens worden vaak niet vermeld. In Duitsland moet er verplicht 90% spelt in een brood zitten dan pas mag het Dinkel(spelt)brot heten. De populariteit van spelt baart zorgen. Het risico bestaat dat het 6000 jaar oude gezonde oergraan spelt door de commercie wordt ‘verziekt’.

Bij de regionale omroep is verschillende malen aandacht besteed aan het het Speltproject Pieterburen. In het programma Plattelanders werd het hele project in beeld gebracht.Op 21 maart 2015 werd in het RTV Noord programma 'Dam op' aandacht besteed aan het dorp Feerwert waar Korenmolen Joeswert is gevestigd; de molenaar komt op ruim 10 minuten van het begin in beeld.

 

speltlogo 96

Sinds 1997 bestaat in Pieterburen een speltproject; het oudste van Nederland.
Het Speltproject Pieterburen levert biologisch oergraan: Oberkulmer Rotkorn (100% spelt).
Spelt is erg gezond.

Het speltproject wordt gecoördineerd door Hanny Hiddema. Bij haar kunt u terecht voor vragen, suggesties of bestellingen.
Adres: Hoofdstraat 107, 9968 AC Pieterburen
telefoon 0595 - 528405
telefax 0595 - 528405
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Het Speltproject Pieterburen en Omstreken bestaat sinds 1997 en is daarmee het oudste speltproject van Nederland. Al bijna twee decennia wordt er jaarlijks spelt ingezaaid. Inmiddels is het veelzijdig geworden en de 'paraplu' van agrarisch-economische, culturele, cultuurhistorische en toeristisch-educatieve activiteiten.

Het project wil de totale productieketen van streekeigen producten zichtbaar maken. Het verbouwen, verwerken, bewerken van het graan en het verkopen van eerlijke en heerlijke speltproducten met als basis het biologisch geteelde oerras Oberkulmer Rotkorn. Dit is 100% spelt en daardoor geschikt voor Hildegardische geneeskunde. Mensen met bijvoorbeeld darmklachten hebben vaak baat bij speltbrood/speltproducten. Er zitten wél gluten in, dus niet geschikt bij een glutenintolerantie, maar een prima vervanger bij een tarwe-allergie.
Spelt is gezond en licht verteerbaar. Hildegard van Bingen, een twaalfde-eeuwse Benedictijnse abdis schreef 'Spelt bevat alles wat de mens nodig heeft om te leven'.

De basis van het project bestaat uit de biologisch akkerbouwer Ale Havenga onder Kloosterburen, nabij Pieterburen, de meestermolenaar Rolf Wassens van Molen 'Joeswert' te Feerwerd en de ambachtelijke warme bakker Peters te Leens. Projectcoördinatie: Hanny Hiddema in Pieterburen.

Om meer voorlichting te kunnen geven over het 'wondervoedsel spelt' is in 2010 een Speltinformatiecentrum in Pieterburen geopend dat is ondergebracht in de Theeschenkerij van Domies Toen, Hoofdstraat 76 te Pieterburen. Openingstijden.

De accommodatie is geschikt om groepen, tot 35 personen, te ontvangen voor voorlichting.
Ook zijn er speltproeverijen, 20-25 personen, mogelijk.

Speltproducten:

In het Informatiecentrum worden speltproducten verkocht, zoals de Groninger speltkoek met noten en rozijnen (specialiteit van de bakker), speltvolkorenkorrels, -volkorenmeel, -bloem en -hoofdkussens, gevuld met de doppen die overblijven na het pellen. Onlangs zijn aan het speltassortiment twee soorten pasta toegevoegd.

Hoofdkussens zijn te krijgen in drie maten: 40 x 40 cm, 40 x 50 cm en 50 x 60 cm.

Er is kant en klare poffert, een oud Gronings gerecht, verkrijgbaar in twee maten: 500 en 750 cl. 
Voor wie zelf poffert wil maken: er zijn poffertvormen te koop (met recept).

Bij het Informaticentrum zijn ook boekjes over spelt te koop:

- 'Het wondervoedsel Spelt'  € 8,50

- 'Gezond oud worden'  € 7,50

- 'Kanker en Afweerzwakt' € 15,50

- 'Hart- en Vaatziekten' € 18,50  NIEUW

 - 'Reuma-, Kuren- en Badenboek'  € 17,50

- 'Speltkookboek', met ruim 200 uitgeprobeerde recepten,  € 19,50

De boekjes zijn uitgaven van de Hildegard-vriendenkring uit Kortrijk in Vlaanderen, die al jaren publiceert over genezing met spelt. Ze zijn - tegen verzendkosten - ook te bestellen bij de projectcoördinator in Pieterburen.