Het Speltproject Pieterburen en Omstreken bestaat sinds 1997 en is daarmee het oudste speltproject van Nederland. Al bijna twee decennia wordt er jaarlijks spelt ingezaaid. Inmiddels is het veelzijdig geworden en de 'paraplu' van agrarisch-economische, culturele, cultuurhistorische en toeristisch-educatieve activiteiten.

Het project wil de totale productieketen van streekeigen producten zichtbaar maken. Het verbouwen, verwerken, bewerken van het graan en het verkopen van eerlijke en heerlijke speltproducten met als basis het biologisch geteelde oerras Oberkulmer Rotkorn. Dit is 100% spelt en daardoor geschikt voor Hildegardische geneeskunde. Mensen met bijvoorbeeld darmklachten hebben vaak baat bij speltbrood/speltproducten. Er zitten wél gluten in, dus niet geschikt bij een glutenintolerantie, maar een prima vervanger bij een tarwe-allergie.
Spelt is gezond en licht verteerbaar. Hildegard van Bingen, een twaalfde-eeuwse Benedictijnse abdis schreef 'Spelt bevat alles wat de mens nodig heeft om te leven'.

De basis van het project bestaat uit de biologisch akkerbouwer Ale Havenga onder Kloosterburen, nabij Pieterburen, de meestermolenaar Rolf Wassens van Molen 'Joeswert' te Feerwerd en de ambachtelijke warme bakker Peters te Leens.