ale havenga

Landgoud is een akkerbouwbedrijf gelegen in noord Groningen, vlakbij Pieterburen. Met zorg en aandacht verbouwt familie Havenga diverse gewassen, waaronder spelt. Sinds 2002 wordt er biologisch geteeld. Wij telen uitsluitend het speltras Oberkulmer Rotkorn. Dit is een oerras dat nooit is doorveredeld met andere graanachtigen. Verschillende andere speltrassen zijn dat wel.

In oktober zaaien wij de spelt in. Spelt is dus een wintergewas, net als wintertarwe. Het wordt met een trekker met GPS in rijen op 20 cm afstand gezaaid. Dan kan het zomers ook met dezelfde trekker weer machinaal worden geschoffeld. Dat scheelt ons veel heel handwerk, als biologische boer.
Zodra de spelt in augustus goudgeel is gerijpt, met een warme rode gloed (Rotkorn), is het tijd om te oogsten. De combine maken we dan eerst grondig schoon, zodat er geen tarweresten meer aanwezig zijn. De oogst rijden we naar de schuur. Daar drogen we de spelt tot 14% vocht. Door zorgvuldig te werken geeft de natuur een ideaal product om verder te verwerken door molenaar en bakker.