Een ovenschotel met spelt en bloemkool is een heerlijke bijzonderheid. Voor zowel de koude winter als de warme zomermaanden een maaltijd om van te genieten. De schotel is voor 3 tot 4 personen bedoeld.

Nodig 3 tot 4 personen:

1 bloemkool, in roosjes gesneden en gewassen en 10 minuten gekookt in water met zout
150 gr gekookte speltkorrels*
1 liter groentebouillon, vegetarisch
½ bosje bieslook in ringetjes geknipt
gemalen foelie
Voor de bechamelsaus** met geraspte kaas:
50 gr boter
50 gr speltmeel
500 ml melk
Geraspte oude kaas
Oven voorverwarmen op 200 graden

*Speltkorrels koken
150 kopje Spelkorrels en 500 ml kokend water met zout.
De speltkorrels in het kokende water doen en ongeveer 20 tot 30 minuten zachtjes laten koken. Niet te lang laten koken want daar wordt de structuur niet beter van.

Neem een ovenschaal en leg onderin de gekookte speltkorrels. Vervolgens de bieslookrondjes hierover strooien. Dan de bloemkoolroosjes over de schaal verspreiden. Strooi gemalen foelie over de bloemkool en hierover de bechamelsaus uitgieten. Bovenop nog wat geraspte kaas als garnering aanbrengen. Dan 20 minuten in de oven en dit heerlijke gerecht kan worden opgediend.

**Bechamelsaus maken:
Smelt de 50 gram boter in een pan met dikke bodem op laag vuur. Aan de gesmolten boter het speltmeel toevoegen. Blijf met een houten lepel stevig roeren tot alle meel is opgenomen. Laat op zacht vuur even doorgaren en vervolgens stevig roerend de melk met scheutjes toevoegen. De melk moet steeds volledig in de massa zijn opgenomen voor de volgende scheut wordt toegevoegd. Voor dit recept op het laatst geraspte oude kaas toevoegen. Ook de kaas met beetjes tegelijk toevoegen.

Een ovenschotel met Spelt en bloemkool is deze maand een heerlijke bijzonderheid. Voor zowel de koude winter als de warme zomermaanden een maaltijd om van te genieten.