voor 4 personen - vegetarisch
400 g speltgranen, 400 g gemengde paddestoelen, een flinke scheut droge witte wijn,
2 middelgrote uien (fijngesneden), 1 grote winterpeen (fijngesneden), 1 handvol krenten of rozijnen (gewassen), een paar lepels (olijf)olie, halve liter bouillon, peper, zout, eventueel boter.
Bereiding
Spoel de spelt onder stromend water af en laat vervolgens goed uitlekken. Giet een beetje olie in een grote pan en bak de ui aan. Haal van het vuur en voeg de speltgranen toe. Goed mengen. Zet opnieuw op het vuur, even zacht bakken. Voeg de peen toe en bak even mee. Voeg de witte wijn toe. Meng en laat koken tot het vocht bijna verdampt is. Overgiet de spelt met de bouillon tot de granen onder staan. Laat op middelhoog vuur koken en roer regelmatig. Herhaal de bewerking tot de spelt gaar is. Voeg aan het eind de rozijnen of krenten toe.
Maak ondertussen de paddestoelen klaar. Maak de paddestoelen schoon, bak ze aan met wat olie (of boter), voeg een beetje water toe en laat even sudderen. Zorg ervoor dat de paddestoelen beetvast blijven. Breng op smaak met peper en zout. Serveer bij de risotto.