Het komt helaas steeds vaker voor dat spelt-tarwekruisingen als spelt te koop worden aangeboden, ook als het niet om zuiere spelt gaat.
Bij de echte speltsoorten gaat het uitsluitend om oude, niet met tarwe gekruiste, soorten die rijk zijn aan voedingsstoffen.
Oberkulmer Rotkorn: een selectie van een oude Zwitserse landsoort (in Oberkulm ontwikkeld).
Ostro: kruising van Oberkulmer Rotkorn en Rotem Tiroler.
De beide soorten worden in Zwitserland door de belangenvereniging voor spelt, IG Dinkel, in traditionele teeltgebieden onder contract verbouwd, gecontroleerd, gecertificeerd en met het geoctrooieerde merk UrDinkel onderscheiden.
Oberkulmer Rotkorn wordt verbouwd en verwerkt in de speltproducten van het Speltproject Pieterburen.
 Wie uit ecologische overwegingen voor de goede oude speltsoorten kiest, moet beslist speltproducten uit gecontroleerde ecologische productie kopen. Spelt wordt namelijk in de conventionele teelt behandeld met mest en pesticiden om de opbrengst te vergroten en daarmee de winst op te schroeven. Het ecologische voordeel van spelt gaat daarbij uiteraard verloren.
 
Spelt is van nature een ecologisch graan. Spelt is uiterst robuust en gedijt zelfs op schrale grond. Voor het uitzaaien worden de korrels mét de graanhuls gebruikt. De graanhuls beschermt het koren tegen kou, nattigheid, droogte en ongedierte, maar ook tegen giftige stoffen in de bodem. Als uitgesproken wintergraan wordt spelt tussen oktober en december uitgezaaid.