In december 2020 is Hanny Hiddema overleden.

Hanny was de oprichtster van het Speltproject Pieterburen en was 25 jaar de drijvende kracht achter dit project. Nog voordat spelt een hype was, zette zij zich al in voor deze oeroude graansoort. Op vele lezingen, beurzen en events was ze aanwezig om te vertellen over de voordelen van het eten van spelt.

Hildegard van Bingen was haar grote inspiratiebron. Deze twaalfde-eeuwse Benedictijnse abdis was een sterke en onafhankelijke vrouw. Ook Hanny had deze inzet om de maatschappij te verbeteren. Als zij zich ging inzetten voor het bijna onmogelijke, wist je zeker dat het toch zou worden gerealiseerd. Wij zullen haar missen.

Hilda, Dick, Rolf, Dick, Tjaart, Henk, Hero en Ale

Spelt is een hype aan het worden: steeds meer mensen ontdekken de gunstige eigenschappen van spelt. Aan de ene kant is dat positief, van de andere kant maken steeds meer bakkers en supermarkten ‘misbruik’ van de toegenomen belangstelling door speltproducten aan te bieden die deze naam niet waardig zijn. Het product ‘speltbrood’ is echter niet beschermd. Al zit er maar drie procent speltmeel of -bloem in dan nog mag men het in Nederland speltbrood noemen. Die gegevens worden vaak niet vermeld. In Duitsland moet er verplicht 90% spelt in een brood zitten dan pas mag het Dinkel(spelt)brot heten. De populariteit van spelt baart zorgen. Het risico bestaat dat het 6000 jaar oude gezonde oergraan spelt door de commercie wordt ‘verziekt’.

Bij de regionale omroep is verschillende malen aandacht besteed aan het het Speltproject Pieterburen. In het programma Plattelanders werd het hele project in beeld gebracht.Op 21 maart 2015 werd in het RTV Noord programma 'Dam op' aandacht besteed aan het dorp Feerwert waar Korenmolen Joeswert is gevestigd; de molenaar komt op ruim 10 minuten van het begin in beeld.

 

speltlogo

Sinds 1997 bestaat in Pieterburen een speltproject; het oudste van Nederland.
Het Speltproject Pieterburen levert biologisch oergraan: Oberkulmer Rotkorn (100% spelt).
Spelt is erg gezond.

Heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het Speltproject Pieterburen en Omstreken bestaat sinds 1997 en is daarmee het oudste speltproject van Nederland. Al bijna twee decennia wordt er jaarlijks spelt ingezaaid. Inmiddels is het veelzijdig geworden en de 'paraplu' van agrarisch-economische, culturele, cultuurhistorische en toeristisch-educatieve activiteiten.

Het project wil de totale productieketen van streekeigen producten zichtbaar maken. Het verbouwen, verwerken, bewerken van het graan en het verkopen van eerlijke en heerlijke speltproducten met als basis het biologisch geteelde oerras Oberkulmer Rotkorn. Dit is 100% spelt en daardoor geschikt voor Hildegardische geneeskunde. Mensen met bijvoorbeeld darmklachten hebben vaak baat bij speltbrood/speltproducten. Er zitten wél gluten in, dus niet geschikt bij een glutenintolerantie, maar een prima vervanger bij een tarwe-allergie.
Spelt is gezond en licht verteerbaar. Hildegard van Bingen, een twaalfde-eeuwse Benedictijnse abdis schreef 'Spelt bevat alles wat de mens nodig heeft om te leven'.

De basis van het project bestaat uit de biologisch akkerbouwer Ale Havenga onder Kloosterburen, nabij Pieterburen, de meestermolenaar Rolf Wassens van Molen 'Joeswert' te Feerwerd en de ambachtelijke warme bakker Peters te Leens.