De Benedictines Hildegard van Bingen (1098-1179) was een geniale vrouw. Tegenwoordig staat ze opnieuw in de belangstelling omwille van haar geschriften. Ze was mystica, schrijfster van boeken, brieven, gedichten en liederen. Haar leven lang kreeg ze visioenen, vooral over geestelijke dingen (boeken Scivias, Vitae Meritorum, Divinorum Operum), maar ook over geneeskunde en natuurkunde en de daarbij behorende voedingsleer. Ze liet omvangrijke werken na. In haar medisch leerboek Causae et Curae beschrijft zij de geneeskracht van voedingsmiddelen.
Het belangrijkste graangewas is in haar ogen het heilzame oergraan spelt. Spelt is zeer gezond en licht verteerbaar. Haar gezegde luidt: ‘Spelt maakt gezond bloed, geeft een rein gemoed en de gave van blijheid.’

Lees hier maar over haar leven en werken.

De vriendenkring geeft een driemaandelijks tijdschrift uit: Hildegard-koerier, over de verschillende deelonderwerpen. Hij wil verder een ketting van naastenliefde smeden onder zijn lezers, door de verspreiding van de geschriften van de heilige Hildegard, in het bijzonder haar natuurgeneeskundige. De kring wenst eveneens een "bescheiden bijdrage te leveren aan de herkerstening van ons ooit zo christelijke volk".
Verantwoordelijke uitgeefster is mevrouw Helena Aerts, Marie Curielaan 5, 8500 Kortrijk. Men kan inlichtingen inwinnen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
of per gewone brief gestuurd op genoemd adres. 
De volgende lectuur is momenteel beschikbaar:
-  Wondervoedsel spelt
-  Gezond oud worden
-  Kanker en Afweerzwakte
- Hart- en Vaatziekten  NIEUW
-  Reuma-, Kuren- en Badenboek 
- Edelsteengeneeskunde
 - Aderlating, brandend actueel
 - Keukengeheimen
 - Hildegard-apotheek
-  Speltkookboek.