In het Dagblad van het noorden stond op 24 november een verhaal over spelt en speltbrood aan de hand van bakker Peters. Kijk hier voor het hele verhaal.

Ambachtelijke bakkerij Dick Peters kennen we al van diverse speltproducten zoals speltbolletjes,-crackers, -roomboterkoekjes, en de specialiteit: Groninger speltkoek met noten en rozijnen.Peters heeft de volgende producten nieuw in het assortiment: spelt kaas-zoutjes, Groninger gemberkoek,  walnotenkoek, speltontbijtkoek, spelt desembrood en spelt krentenbrood.

Boer, molenaar, bakker, brouwer, distilleerder en stoffeerder werken samen in de
ambachtelijke productie van graan, meel, brood, bier, jenever, whisky en kussens
(gevuld met de doppen) uitgaande van biologisch verbouwde spelt uit de streek.
Een keur aan speltproducten is te koop in Pieterburen en wijde omgeving.

ale havenga

Landgoud is een akkerbouwbedrijf gelegen in noord Groningen, vlakbij Pieterburen. Met zorg en aandacht verbouwt familie Havenga diverse gewassen, waaronder spelt. Sinds 2002 wordt er biologisch geteeld. Wij telen uitsluitend het speltras Oberkulmer Rotkorn. Dit is een oerras dat nooit is doorveredeld met andere graanachtigen. Verschillende andere speltrassen zijn dat wel.

In oktober zaaien wij de spelt in. Spelt is dus een wintergewas, net als wintertarwe. Het wordt met een trekker met GPS in rijen op 20 cm afstand gezaaid. Dan kan het zomers ook met dezelfde trekker weer machinaal worden geschoffeld. Dat scheelt ons veel heel handwerk, als biologische boer.
Zodra de spelt in augustus goudgeel is gerijpt, met een warme rode gloed (Rotkorn), is het tijd om te oogsten. De combine maken we dan eerst grondig schoon, zodat er geen tarweresten meer aanwezig zijn. De oogst rijden we naar de schuur. Daar drogen we de spelt tot 14% vocht. Door zorgvuldig te werken geeft de natuur een ideaal product om verder te verwerken door molenaar en bakker.

weegs smll 8411Het graan van Ale Havenga wordt gemalen op de molen van Rolf Wassens in Feerwerd.
Rolf Wassens werkt vanaf 1980 op de molen Joeswert, eigendom van de Molenstichting Winsum. Het is een typisch-Groninger stellingkorenmolen, gebouwd in 1855 en in 1904 van zelfzwichting voorzien. Zie ook website Molendatabase en filmpje op Youtube (Molen Joeswert in Feerwerd) .
Rolf en de molen zijn vanaf het begin betrokken bij het Speltproject. Hij is de belangrijkste schakel in de keten, zorgt voor het pellen en het malen van de spelt en distribueert de benodigde producten naar alle betrokken partijen, de bakker, de bierbrouwer, de distilleerder en de stoffeerder.

Natuursteen
Rolf Wassens is een ambachtelijk beroeps-meestermolenaar. Hij is een van de weinige molenaars die met natuursteen werkt. Hij werkt zeer professioneel en levert hoogwaardige producten.Hij besteedt veel aandacht aan de bewerking van de grondstoffen. Om de kwaliteit optimaal te houden maalt hij in één keer (een meelfabriek heeft hier meer dan tien gangen voor nodig). Hoe minder bewerkingen, hoe meer smaak er over blijft. Dat vergt iedere keer opnieuw een perfecte afstelling van de molen.
Momenteel worden op zijn molen Joeswert van de speltkorrels (te eten als rijst) speltvolkorenmeel, speltbloem, speltbroodbakmix en speltpannenkoekenmeel geproduceerd.

molenaar Rolf Wassens

molenaar Rolf Wassens

gronkoek smll koekjes sml

Foto's Patrick Ruiter Fotoreportages

 Sinds 1999 wordt het meel van 'Joeswert' geleverd aan Ambachtelijke Bakkerij Peters in Leens. Eigenaar Dick Peters was direct enthousiast. Hij zag een uitgelezen mogelijkheid om zich te onderscheiden. Hij vindt het prachtig om met een oergraan als spelt te werken. Vooral vanwege de goede smaak-, voedings- en bakeigenschappen. "Het geeft een extra dimensie aan mijn vak", aldus Peters. De deelname aan het project blijkt voor bakkerij Peters een schot in de roos. De speltproducten slaan aan: het speltbrood, de speltbolletjes, de speltcrackers, de speltroomboterkoekjes, maar vooral de specialiteit Groninger Speltkoek (met noten en rozijnen) zorgt voor een grote toeloop van klanten. Alle producten dragen het keurmerk Gegarandeerd Groningen.

dick peters

Bakker Dick Peters 

 

bier sml8399

productfoto's Patrick Ruiter Fotoreportages

In 2003 werd 'Het Echte Speltbier' geïntroduceerd, een speciaal bier dat wordt gebrouwen door de Friese Bierbrouwerij in Bolsward.
De Friese Bierbrouwerij is een klein familiebedrijf, dat verschillende speciaalbieren brouwt. 

distilleerderij smlDe eerste speltdrank was spelt-jonge-jenever, gestookt door een traditionele ambachtelijke distilleerderij in Amsterdam,nu '‘t Nieuwe Diep' geheten. De jenever is leverbaar in flessen van 35 en 70 cl. Onze speltwhisky kwam in 2012 op de markt. Het is de eerste en enige in zijn soort. Iets geweldigs voor de echte liefhebbers!

‘t Nieuwe Diep is gevestigd in het voormalige gemaal van de Oetewaler Polder in het Flevopark, Amsterdam Oost. De distilleerderij is genoemd naar het water aan de uitloop van het gemaal. Het gemaal is gebouwd in 1880 en door huisbaas Stadsherstel gerestaureerd in 2009 en 2010.In de stokerij staan de ketels van de voormalige distilleerderij Hesp en een tweelingketel die is overgenomen van de firma Bols. De ketel, waarin het graanbeslag wordt gemaakt en vergist, is afkomstig van de vroegere jamfabriek van Flipje in Tiel.

‘t Nieuwe Diep vervaardigt tal van producten, hoofdzakelijk van biologische grondstoffen. Website.