speltgraan-smllSpelt (Triticum spelta) behoort tot de oudste graan-soorten die de mensheid kent.
Het is waarschijnlijk circa zesduizend jaar geleden ontstaan. Het woord 'spelta' komt in geschreven tekst voor in het jaar 301 in het Edict van de Romeinse keizer Diocletianus. Spelt wordt genoemd in de Bijbel-boeken Exodus, Jesaja en Ezechiel.
Gezondheid
Spelt is erg gezond. Hij wordt beter verdragen dan alle andere granen en is licht verteerbaar. Spelt staat bovenaan de lijst van voedingsmiddelen die de natuurlijke weerstand van het lichaam tegen infecties verhogen en het immuunsysteem stimuleren, mits het oergraan is.

Het komt helaas steeds vaker voor dat spelt-tarwekruisingen als spelt te koop worden aangeboden, ook als het niet om zuiere spelt gaat.
Bij de echte speltsoorten gaat het uitsluitend om oude, niet met tarwe gekruiste, soorten die rijk zijn aan voedingsstoffen.
Oberkulmer Rotkorn: een selectie van een oude Zwitserse landsoort (in Oberkulm ontwikkeld).
Ostro: kruising van Oberkulmer Rotkorn en Rotem Tiroler.
De beide soorten worden in Zwitserland door de belangenvereniging voor spelt, IG Dinkel, in traditionele teeltgebieden onder contract verbouwd, gecontroleerd, gecertificeerd en met het geoctrooieerde merk UrDinkel onderscheiden.
Oberkulmer Rotkorn wordt verbouwd en verwerkt in de speltproducten van het Speltproject Pieterburen.

Bij Biologisch Akkerbouwbedrijf Landgoud van de familie Havenga zijn informatieborden geplaatst over spelt en het project, zodat wandelaars en voorbijgangers in een oogopslag ge├»nformeerd kunnen worden over dit bijzondere product.

Vorige week is de alle spelt geoogst op Landgoud. Hero Havenga is tevreden, het is een mooie droge korrel